Meetlint

Een overtuigende tendertekst in minder A4’s  

Je hebt zó veel kennis in huis. Je schrijft fluitend pagina’s vol over jouw unieke maatwerkservice. Maar wat staat er in de uitvraag voor het Plan van Aanpak? ‘Maximaal 2 A4 per subgunningscriterium.’ Met daaraan fijntjes de toevoeging: ‘Less is more’.  Hoe krijg je jouw kennis compact en helder op papier? Lees deze vijf Tendertijger-tips! 

1. Selecteer vóór je gaat schrijven

Een korte aanbiedingstekst begint bij de voorbereiding. Bedenk bij elke wens: wat is écht belangrijk? Wat sluit precies aan bij de vraag van de aanbestedende dienst? En waarmee onderscheid ik me? Maak op je kladbaadje een prioriteitenlijst per subgunningscriterium. In je eerste conceptversie noteer je bij elk criterium alleen het allerbelangrijkste en meest onderscheidende.

2. Focus op de kern: pas het piramideprincipe toe

Zet in elke alinea en in elke paragraaf het belangrijkste bovenaan. Bijvoorbeeld je conclusie of het belangrijkste argument. Dit noem je piramideschrijven. Zo geeft je de beoordelaar direct inzicht in jouw meerwaarde en maak je het makkelijker om je tekst te lezen én te scoren. Ook in je tussenkoppen kun je je belangrijkste informatie geven, zodat je lezer direct weet waar hij aan toe is. 

Meer over het piramideprincipe lees je hier

3. Gebruik opsommingen

Maak opsommingen met bulletpoints of genummerde lijsten. Dit helpt jou bij het structureren, biedt beoordelaars overzicht en helpt om de belangrijkste punten snel onder de aandacht te brengen.

4. Schrijf korte, actieve zinnen

Lange, ingewikkelde zinnen hebben vaak veel overbodige woorden. Splits ze op in kortere, zinnen met begrijpelijke woorden. Want duidelijke taal neemt minder ruimte in. In plaats van Hij is werkzaam als accountmanager kun je bijvoorbeeld ook zeggen Hij is accountmanager

En maak je zinnen actief: een actieve zin is vaak korter dan een passieve! Kijk maar: 

Deze zin zal door mij worden ingekort.  

Ik kort deze zin in.

Meer over actief schrijven lees je hier

5. Toch nog te lang? Schrappen doe je zo! 

Vind je dat je inhoudelijk niets meer kunt missen, maar is je document toch nog te lang? Pas dan deze trucks toe: 

  • Drie voorbeelden gebruikt? Maak er twee van.
  • Kort de inleiding bij elke paragraaf in en vermeld hierin alleen het allernoodzakelijkste. Of maak een korte zin van je tussenkop, waarin je vermeldt wat er in de alinea staat. De intro is dan misschien zelfs niet meer nodig. 
  • Check of je geen zaken dubbel hebt vermeld.
  • Pas de opmaak van je document aan. Denk daarbij aan de keuze van het lettertype, regelafstand en witruimte. In een volgend blog vind je een handige checklist voor de typografie! 

In het kort 

  • Maak voor je begint met schrijven een lijst met de belangrijkste dingen die je wilt vertellen. 
  • Pas in elke paragraaf en elke alinea het piramideprincipe toe: begin met de kern. 
  • Is je tekst toch nog te lang? Kort je inleidingen in, haal dubbelingen of extra voorbeelden eruit en pas de opmaak aan.

Foto: Diana Polekhina voor Unsplash